Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Οι συζητήσεις του διημέρου: Το αβγό της αλληλεγγύης


Αναλυτικά το πρόγραμμα του διήμερου αλληλεγγύης έχει ως εξής:

Σάββατο, 20/4
-11:00> "Αλληλεγγύη και κοινωνικές αντιστάσεις στην Αθήνα της κρίσης: 8 χρόνια Μυρμήγκι"
(Κωστής Μεγαλιός, αλληλέγγυος από το Μυρμήγκι)
και
"Ο άγριος πρόγονος της αλληλεγγύης"
Αγριότητα-Βαρβαρότητα-Πολιτισμός: αυτά είναι τα στάδια της ανθρωπότητας. Ή μήπως όχι; Πόσο άγριος ήταν ο πρώτος άνθρωπος; Πόσο πολιτισμένη είναι η Δύση;
Ξαναδιαβάζουμε την ιστορία με κριτήριο την αλληλεγγύη ως βασικό συστατικό της κοινωνικής οργάνωσης. Βλέπουμε την πραγματικότητα ως μία κατασκευή και αναζητούμε καινούριους κόσμους που μπορούμε να φτιάξουμε.
(Αλεξάνδρα Μητραβέλλα, εθνολόγος, blogger)

Κυριακή, 21/4
-11:00> "Έμφυλη βία και φεμινιστικό κίνημα: διεκδικώντας την ορατότητα, οργανώνοντας την αντίσταση"
Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της έμφυλης βίας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη δημόσια συζήτηση, καθώς ολοένα και περισσότερα περιστατικά καταγγέλλονται δημοσίως. Την ίδια στιγμή έχει κάνει την εμφάνισή του ένα αυθάδες φεμινιστικό κίνημα που πια δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ένα κίνημα που δηλώνει έτοιμο να αντιπαρατεθεί τόσο με την αποσιώπηση φαινομένων έμφυλης βίας και καταπίεσης, όσο και με τις πολιτικές που συντείνουν σε αυτά. Η ορατότητα είναι, φυσικά, μόνο το πρώτο αναγκαίο βήμα. Το άλλο είναι η ανάληψη δράσης για την οριστική εξάλειψη της έμφυλης βίας. Η πολυμορφία του φαινομένου και οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που το τροφοδοτούν καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπισή του. Όμως, η πάλη ενάντια στην έμφυλη βία (οφείλει να) είναι καθημερινή και σε πολλαπλά επίπεδα.
Πώς μπορεί, λοιπόν, το οργανωμένο φεμινιστικό κίνημα να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και τι βήματα έχει μετρήσει ως τώρα;
(Δάφνη Χασούρου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας, μέλος του  κινηματικού συντονισμού "Συνέλευση 8η Μάρτη")

-15:00> "Αντιστάσεις και κινήματα για το παρόν και το μέλλον - Εξορύξεις υδρογονανθράκων, διαχείριση απορριμμάτων"
(Δέσποινα Σπανούδη, συμμετέχει: Κόκκινη Κινηματική Οικολογία [Κοκκοι], Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας
και
Πέτρος Ψαρρέας, συμμετέχει: Κόκκινη Κινηματική Οικολογία [Κοκκοι], Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου